Новини

Започна изборният ден за българските граждани в Европа, приключи вотът в Нова Зеландия

Българските граждани във всички държави в Европа, където са разкрити избирателни секции, вече могат да упражнят правото си на глас във втория тур на изборите за президент и вицепрезидент, след като заради часовата разлика, в 9.00 часа българско време, започна изборният ден във Великобритания, Ирландия и Исландия. Това съобщиха от пресцентъра на МВнР, предава БТА. 
Най-голям брой избирателни секции зад граница са разкрити във Великобритания - 132, където е и една от най-големите български общности в чужбина. В Обединеното кралство сънародниците ни имат възможност да упражнят своя вот и на два острова там - Ман и Джърси.
В 8.00 часа българско време отвориха и избирателните секции в Централна Европа. Гласуват и сънародниците ни в Гърция, където началото на изборния ден съвпада с това в България. Изборният ден в Турция започна в 6.00 часа българско време.
От външното ни министерство информират, че в 9.00 часа българско време приключи гласуването в най-рано отворилата изборна секция - в Крайстчърч, Нова Зеландия. Последни ще затворят изборните секции в американските щати Калифорния, Аризона и Невада, както и на западното крайбрежие на Канада, където изборният ден приключва в 6.00 часа българско време на 22 ноември, понеделник.
Адресите на избирателните секции са публикувани на сайта на МВнР на следния линк: https://mfa.bg/bg/3715, а списъците за гласуване извън страната - на: https://mfa.bg/bg/3714.
МВнР направи всичко възможно, така че изборният ден зад граница да протича без организационни и технически трудности, отбелязват от външното ни министерство. Всичките 326 машини бяха изпратени и доставени навреме до определените за машинно гласуване 208 секции. Зад граница бяха изпратени и 710 000 бюлетини. Поради кратките срокове и далечни дестинации, единствено бюлетините за секцията в Нова Зеландия, за две секции в Австралия и една в САЩ не бяха доставени навреме. Бюлетините за тези секции са разпечатани на място, като за целта от ЦИК им бе изпратен по електронен път специален образец, припомнят от МВнР.