Новини

От всички 11 716 машини на днешните избори само 15 са дали проблем

От всички 11 716 машини на днешните избори - в България и извън страната, само 15 са дали проблем. В тези секции се преминало към гласуване с хартиени бюлетини, съобщи говорителят на комисията Росица Матева:

"Във вчерашния ден 6 машини не бяха стартирали работа. В днешния ден са 15 устройства. За едно от тях СИК не го е включила в захранването и, след като се е изтощила батерията, разбира се, устройството е спряло. Когато дошъл техник и включил устройството в контакта, е възстановена възможността".

На предните избори имаше напрежение в секциите в Турция. Няма промяна в решението за попълване на декларация, че не се гласува на друго място - каза говорителят на комисията Цветозар Томов, който отговаря за гласуването в чужбина:

 

"Истинското напрежение извън страната ще се появи след 19 ч., когато приключва гласуването в Република Турция - първата страна, която по часови зони приключва гласуването от тези, в които има големи български общности и много избирателни секции. До тогава, надявам се, всичко ще продължи спокойно".

По-рано днес стана ясно че сред секциите, в които е имало проблеми с машините са 23-ти РИК - София, секции в Русе, Добрич, Дебелец, Раднево, Пещера, 2 секции в Хасково. Решенията са взети на място от районните избирателни комисии и са изпратени в ЦИК за одобрение. ЦИК публикува на страницата си телефоните за връзка, на които могат да се подават сигнали и жалби във връзка с гласуването.

Постъпили са няколко сигнала от комисии в чужбина, че са започнали изборния ден, без да маркират печата. Там, където гласуването е започнало без маркиране, трябва да се състави протокол кога е маркиран печатът и да отбележат точното време, в което е настъпила тази промяна.

Очакванията в ЦИК са днешният изборен ден да протече много по-леко от предишния тур, когато гласувахме и за парламент и най-големите грешки ставаха при избора на първоначалната страница дали ще се участва и в двата вида избор, или само в единия. Това сподели тази сутрин председателят на 40-а СИК в 23-ти избирателен район в София:

"Предполагам, че ще е като миналата седмица. Доста хора са записани да гласуват, но минават много бързо. Нямаше никакви проблеми, пък и при две машини, дори едната да спре... Сравнително бързо преброихме, хората си разбират от работата. Прибрахме се навреме. В „Арената“ също нямаше проблем. Иначе, възрастните хора, ми направи впечатление, се справят прекрасно. Надявам се и днес да е така и да мине гладко.