Новини

ПП "Има такъв народ": Трябва да се разработи дългосрочна стратегия за развитие на комплекса "Марица изток"

В дискусията във връзка със съставяне на правителството, експертите на "Има такъв народ" предложихме няколко важни базови принципи за развитие на енергийния сектор. Това стана ясно от съобщение на фейсбук страницата на партията. 

От ИТН предлагат изготвяне на справка за актуалното състояние на заявените и изграждане на нови генериращи мощности на ВЕИ и паралелно с това изготвяне на прогнозен мощностен и енергиен баланс с отчитане на тези резултати, приемане на нова енергийна стратегия. Важно за ИТН е подготовката и започването на програмата за изграждането на индивидуалните фотоволтаични инсталации съгласно Директива 2018/2001. Също така трябва да се включи в нея и до 1 мегават пик за индустриални потребители за собствено производство и либерален режим на изграждане на нови мощности на ВЕИ на пазарен принцип без държавна подкрепа и с участие в разходите по интегрирането им.
 
Те предлагат и разработване на национална стратегия за български добив на петрол и газ. "Трябва да се разработи и дългосрочна стратегия за развитие на комплекса "Марица изток". Има план със създаването на ново държавно предприятие "Конверсия на минни региони", което ще помогне в буферния период и да създаде условия за инвестиция на високотехнологични производства в комплекса", споделят експертитен на ИТН.

От "Има такъв народ" преддлагат и веждане на нова линия за компенсация на високите разходи на електроенергия и топлинна енергия на общини, болници и социални заведения, както о стимулиране на търговията на платформата за дългосрочни договори, но при нови условия. "Това може да стане чрез договор между производители и големи потребители на цена, която се договаря, но пак да става през енергийната борса през дългосрочните договори", посочват от ИТН.