Новини

ПП, ИТН, БСП и ДБ без единомислие по въпроса за ядрената енергетика в страната

Основните приоритети, които са си поставили от "Продължаваме промяната" в сферата на енергетиката, са унищожаване на корупцията в тази сфера, изграждане на пълен микс от нови мощности, включително и нови технологии, превръщане на България в локален център за съхранение за енергия. От партията също така държат да се реализират приоритетно инвестиционни проекти на територията на комплекса "Марица изток", за да се запазят работните места в региона. Това стана ясно по време дискусията за сектор "Енергетика" между ПП, "Има такъв народ", "Демократична България" и БСП. 

От ПП настояват също така да се гарантира диверсификацията на източници на природен газ у нас, както и закриването в бъдещето на Българския енергиен холдинг, предаде БНТ.

От БСП предлагат дългосрочни мерки за развитие на енергетиката. Водещо място заема развитието на АЕЦ "Козлодуй" чрез изграждане на заместващи мощности, както и изграждане на нови ядрени мощности. От БСП предлагат да има независима експертна оценка, която да определи къде и какви да бъдат те.

Експертите от БСП също така настояват да бъде запазен комплексът "Марица изток" като енергиен, но не непременно - въглищен. "Мисля, че в следващото правителство в областта на енергетиката е нужно да се проведат разговори с представители на Европейския съюз за преразглеждане на условията на зелената сделка", обяви в обобщение Таско Ерменков от "БСП за България".

От "Има такъв народ" предлагат да бъде прекратен проектът за изграждане на втора ядрена централа край Белене и продължаване на проекта за изграждане на нови блокове на територията на АЕЦ "Козлодуй". От партията имат идея на мястото на площадката на АЕЦ "Белене" да бъде изграден завод за производство на зелен водород. Те настояват и за променен в Закона за концесиите, така че България да получава по-справедливо възнаграждение за природните ресурси.

„Демократична България“ обаче се противопоставиха на изграждането на седми реактор в АЕЦ „Козлодуй“. Според ДБ трябва да има петгодишен план за компенсиране на енергийнобедните.