Новини

Президентът Румен Радев ще обяви до края на тази седмица кога ще свика 47-ото Народно събрание

Президентът Румен Радев ще обяви до края на тази седмица кога ще свика 47-ото Народно събрание.
   Пред парламентарните партии има две важни задачи - съставяне на правителство на базата на устойчиво парламентарно мнозинство и приемане на държавния бюджет. Тези задачи изискват един много добър баланс, време за диалог и сближаване на позициите, каза президентът Радев пред журналисти. Той посочи, че до края на тази седмица, с оглед на тези два приоритета, ще обяви кога ще свика новия парламент.
   Президентът отново изказа съболезнования по повод трагичните инциденти в дома за възрастни хора в с. Рояк и катастрофата с автобуса на магистрала "Струма". Заедно сме с нашите братя от Република Северна Македония и скърбим заедно в тази трагедия, и се надяваме оцелелите да се възстановят възможно най-бързо, каза Румен Радев. Президентът заяви, че българската държава прави всичко необходимо за оказване на помощ за лечение и за разкриване на причините за тези два тежки инцидента.  
   Президентът е имал телефонен разговор с президента на РСМ Стево Пендаровски и се срещна днес с премиера Зоран Заев. На срещата със Зоран Заев президентът Радев е посочил, че РСМ може да разчита, както във всички кризи досега, на България.
  Президентът Радев присъства в София на заключителното заседание на Сесията на Комитета на пълномощните представители на страните-членки на Обединения институт за ядрени изследвания в Дубна, Русия. Тази година домакин на сесията е България, а 2021 г. е обявена за година на страната ни в Обединения институт за ядрени изследвания.