Новини

Инж. Георги Георгиев, ИТН: Изключително нисък е процентът на разплащане на средствата по Оперативна програма „Околна среда 2014-2020“ (на живо)

Изключително нисък е процентът на разплащане на средствата по Оперативна програма „Околна среда 2014-2020“. Реално нас ни чака в рамките на 2 години да свършим това, което почти за 8 години не е било свършено. Ако трябва да коментираме от гледна точка на размера на средствата, това е много тежка работа и изисква огромни управленски усилия. Това заяви д-р инж. Георги Георгиев от ПП "Има такъв народ" по време на реговорите между ПП "Продължаваме промяната", "Демократична България", "Има такъв народ" и БСП за постигане на коалиционно споразумение по тема “Екология”.

"Ние имаме само по трите инфраструктурни програми от стария вече програмен период, останали към 3 млрд. лв. за усвояване. Имаме нови оперативни програми, за които чакаме одобряване, с ресурс по около 3 млрд. лв. всяка. Имаме средства по Плана за възстановяване и устойчивост. Капацитетът на нашите строителни фирми и то в сегашния момент, когато имаме изключително ниска безработица, е около 2,2 млрд. лв., като да кажем, че с индексацията на цените ще стане 2,5 млрд. При наличния финансов ресурс, ако ние не вземем политическо решение, че трябва да се даде приоритет на изграждането на ВиК инфраструктурата, то просто нещата няма да се случат", каза още той.

"Предложението ни е да излезем с предложение, че това е приоритетна политика за бъдещото правителство", подчерта инж. Георгиев.