Новини

ИТН с предложение за изваждане на пожарната и гражданска безопасност от структурата на МВР и създаване на ново Министерство на бедствията и авариите

БСП настоява за ревизия в цялото Министерство на вътрешните работи, на всички структури на ведомството, както и на броя служители. Те предлагат и промени в закона за МВР на база направения анализ. Това стана ясно по време преговорите между ПП, ДБ, ИТН и БСП за постигане на коалиционно споразумение по тема “Вътрешна сигурност”.

От "Има такъв народ" са настояват за промени в целия пакет закони, които обхващат сигурността. Те предлагат изваждане на пожарната и гражданска безопасност от структурата на министерството и създаване на ново Министерство на бедствията и авариите. От ИТН поставят като фоукс и по-добра координация между МВР, НАП и ДАНС.

От “Демократична България” желаят да бъде отнето правото на прокуратурата да подслушва и да следи граждани и да се ограничи кръгът от органи, които имат право да заявяват искане за прилагане на СРС. Те настояват да има контрол и превенция на службите и периодични изслушвания на водещи експерти и ръководители на тези служби в парламентарните комисии, смятат от обединението. 

“Продължаваме промяната” също поискаха нови закони и по-добра квалификация на служителите, като това може да стане чрез приемане на промени в Закона за обществения ред и Закона за оперативно-издирвателната дейност. Едно от предложенията е икономическа полиция да стане истинска данъчна полиция и може да премине към данъчните.