Новини

Борислав Гуцанов, БСП: Считаме, че трябва да бъде изработен нов ЗУТ. На второ място е нужна промяна и нов Закон за обществените поръчки

Относно Закона за устройство на територията има до този момент над 108 поправки, които са наложени на този Закон. Считаме, че трябва да бъде изработен нов ЗУТ. В него задължително трябва да бъде включено електронно подаване на инвестиционните проекти и издаване на разрешителни за строеж. Това заяви Борислав Гуцанов от "БСП за България" по време на преговорите между ПП, ДБ, ИТН и БСП за постигане на коалиционно споразумение по тема “Регионално развитие"

"Считаме, че при толкова много направени поправки, очевидно е, че голяма част от тях са били лобистки поправки", допълни той.

"На второ място е нужна промяна и нов Закон за обществените поръчки. В него няколко елемента трябва да бъдат включени. Наложително е да се вкара индексация на вече сключените договори. Има вече случаи, в които договори не могат да се изпълняват поради рязкото поскъпване на материалите. Има силно поскъпване на железа, цимент и тн. Трябва да има компенсаторен механизъм как това да се случва по правила, които гарантират нулева възможност за злоупотреби", поясни Гуцанов. 

От думите му стана ясно, че в новия ЗОП трябва да се регламентират по нов начин ПЧП и инхаус поръчките.

"Относно искам да кажа и за ин хаус поръчките. Те са създадени, за да бъдат прилагани при определени обстоятелства – военно положение, извънредна ситуация и други в този ред на мисли. Не трябва да се използват по начина, по който се случваше", каза още той.