Новини

Министър Комитова: Опитваме се да въведем ред в строително-инвестиционния процес

Опитваме се да въведем ред и планиране в строително-инвестиционния процес у нас и сме готови да съдействаме на всички кметове и общини, независимо от кои партии са. Зад всеки кмет аз виждам граждани на България.“

Това каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Виолета Комитова на среща с кмета на Видин Цветан Ценков, съобщиха от пресцентъра на МРРБ.

Двамата обсъдиха хода на изпълнението на проекта за реставрация и адаптация на Синагога – Видин в туристически обект „Културен център „Жул Паскин“.

Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014 – 2020. По него синагогата в града се реставрира с цел да се превърне в туристическа атракция, обединяваща функциите на музей, изложбено пространство, многофункционална зала за събития и парк.

„Ще окажем необходимата методическа подкрепа на местната власт за завършване на проекта съобразно европейските правила и изисквания“, подчерта на срещата заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството и ръководител на УО на ОПРР Нина Стоименова. Тя беше категорична, че Управляващият орган на Програмата съдейства на всички общини в страната за изпълнението на проектите по ОПРР и следи стриктно за спазване на правилата.

В хода на разговора заместник-регионалният министър разясни и процедурите по реализацията на проекта и етапите на неговото финансиране.

На срещата бе засегнат и въпросът със строителството на пътя Видин – Ботевград и инфраструктурните връзки в региона. Министърът увери кмета, че изпълнението на участъка не е спирало там, където има необходимите документи, и екипът на МРРБ полага всички усилия за ускоряване на процедурите по неговото изграждане.