Новини

Министър Комитова обсъди възможности за финансиране на ВиК инфраструктура с кмета на Велинград Костадин Коев

Борим се за осигуряване на питейна вода за цялото население и за много по-големи проекти. Трябва да сме много недалновидни, ако не се възползваме от предоставените от Европейския съюз възможности за финансиране на ВиК проекти. Това каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Виолета Комитова на среща с кмета на община Велинград Костадин Коев.

Двамата обсъдиха състоянието на ВиК инфраструктурата в общината и възможностите за нейното финансиране, чрез което да бъдат намалени загубите на питейна вода и да се осигури непрекъснатост на водоподаването.

На срещата стана ясно, че за община Велинград са необходими инвестиции от десетки милиони левове за изграждане на задължителните пречиствателни станции за питейни и отпадъчни води и за ремонт на водопроводи и канализация. Те не могат да бъдат осигурени от държавния или общинския бюджет, както и чрез европейско финансиране, тъй като общината не се е присъединила към областната асоциация по водоснабдяване и канализация.

Министър Комитова и екипът ѝ предупредиха за опасността от санкции ако страната ни не постигне съответствие с изискванията на европейските директиви за пречистване на питейните и отпадъчните води.

В срещата участваха също Цветелина Лазарова – началник на кабинета на регионалния министър, заместник-министър Валентин Граматиков, Атанас Паскалев – съветник, и директорът на дирекция ВиК в министерството Иванка Виденова.