Новини

Искра Михайлова: Подхода за справяне с енергийната криза ще бъде подкрепен от ДПС

В предаването „Още от деня" по БНТ Искра Михайлова, каза че за съжаление страните-членки понякога се опитват да решават въпросите самостоятелно, може би, защото натежават, но опитът показва, че това не е най-успешният вариант. „Що се отнася до енергийната, икономиката и пандемична криза, вече знаем, че отделните опции на отделните страни са обречени на неуспех. Много по-добре е да бъдат обединени усилията на страните-членки".

Като че ли пропуснахме да отбележим факта в България, че ЕК излезе още преди месец със специално съобщение, с варианти на реакции за подпомагане на всяко отделно домакинство, обясни Михайлова. „Но България беше толкова ангажирани с избори, като че ли пропусна този момент.

Следващата седмица има среща с енергийните министри с еврокомисаря по енергетика и се надявам, че ще видим има ли резултати от предприетите мерки. На европейско ниво мерките са - обединени доставки на газ, зареждане на хранилищата в страните-членки, национални схеми за подпомагане на бизнеса и освобождаване на страните-членки на изискванията по държавните помощи, ако те искат и до схеми за подпомагане на отделните домакинства. И тук вече стигаме до препъни камъчета, тежки за България, която все още не е определила какво означава това енергийна бедност. Без това определение много трудно бихме могли да помогнем на домакинства, които имат нужда от помощ сега, веднага".

Всяка разумна стратегия и разумен подход за справяне с енергийната криза и подпомагане на всеки български гражданин, ще бъде подкрепен от ДПС, категорична е Михайлова.

Най-луксозният и богат бюджет се гласува сега в ЕС, заяви още Михайлова. „Парламентът успя да преодолее някои от съмненията на Съвета и бюджетът беше увеличен по ключови програми - „Хоризонт Европа", програмата за здравеопазване, програмата „Лайф", програми, които са от изключително значение."

Cross.bg