Новини

Богдан Милчев: Транспортната ни система е компрометирана

Цялата ни транспортна система е компрометирана. Нямаме методология за оценка на риска, има отказ от управление на риска. Това каза Богдан Милчев от Института за пътна безопасност в предаването „Събуди се" по Нова телевизия. По думите му след инцидента край Своге е станало ясно, че пътищата ни са в изключително лошо състояние и че убиват. Изграждането на изцяло нова транспортна система е невъзможно, но е възможно да се управлява риска. С тази цел е била създадена държавна агенция, която обаче не изпълнява функциите си.

Милчев посочи, че през лятото се е наблюдавало лавинообразно увеличение на жертвите по пътищата и още тогава от Института за пътна безопасност са информирали правителството, че има сериозен проблем и трябва адекватна намеса, защото никога в историята на България не е имало такова рязко увеличаване на жертвите. „Те неглижираха това. След това разбрахме, че поддръжката на пътищата е преустановена от началото на годината. На 10 октомври обявихме, че предстои второ Своге", каза Милчев.

Експертът посочи, че на мястото на катастрофата по данни на МВР има 10 леки ПТП за последните три години. „Ако имахме методология да идентифицираме и оценим рисковете, това място щеше да светне и нередностите щяха да бъдат отстранени преди катастрофа. Имаме на повече от 1500 места подобни проблеми, които са рискови и веднага трябва да им се обърне внимание", категоричен бе Милчев.

Cross.bg