Новини

"Модерна": Работи се по създаването на нов вариант на ваксината

Компанията "Бионтех" съобщи, че очаква до две седмици да разполага с повече данни, които да ? помогнат да установи дали разработената от нея съвместно с "Пфайзер" ваксина срещу коронавируса се нуждае от преработване заради открития в Южна Африка нов вариант на коронавируса, предаде Ройтерс.
"Пфайзер" и "Бионтех" посочиха, че очакват да могат до около 100 дни да доставят възможна нова ваксина, направена за новия вариант, ако това се наложи. "Очакваме нови данни от лабораторните изследвания най-късно до две седмици", заявиха те.

"Модерна" посочи, че работи по създаването нов вариант на ваксината си срещу COVID-19 за новия щам, който беше наречен също "Омикрон". Компанията допълни, че възнамерява да тества възможността за по-висока дозировка на вече прилаганата си бустерна ваксина с цел по-добри резултати срещу новия щам. "Модерна" отбеляза, че ще проучи и други кандидати за бустерна ваксина, които да предпазват срещу нови мутации на вируса, подобни на Омикрон.

Световната здравна организация вчера обозначи открития в Южна Африка нов вариант B.1.1.529 на коронавируса с гръцката буква Омикрон. "СЗО беше уведомена от Южна Африка за варианта B.1.1.529 за първи път на 24 ноември тази година. Този вариант има множество мутации, някои от които са много обезпокоителни", заяви в комюнике група експерти, на които СЗО е възложила да следят развитието на COVID-19.

Cross.bg