Новини

Денков: За да се завърнат учениците в клас, зависи от решението на Министъра на здравеопазването

Заплащането на тестове може да има само в частните училища, подчерта служебния министър на образованието

Над 1,2 милиона теста трябват за всички ученици седмично, от 1 до 12 клас. Това каза министърът на образованието Николай Денков в предаването „Седмицата" на Дарик радио. Когато пристигнат тестове Министерството на образованието организира дистрибуцията им към училищата, но дали учениците могат да влязат в клас, зависи от министъра на здравеопазването, подчерта той. „Целият натиск върху мен да върна учениците е напълно неадекватен", заяви Денков.

Той обясни, че тестове за децата от 1 до 4 клас има осигурени до 10 декември. „От обещаните вчера от министъра на здравеопазването 1 милион теста, които трябваше да пристигнат вчера според неговия анонс, ние получихме 168 000, т.е. шест пъти по-малко. Тези тестове ще отидат с предимство от 1 до 4 клас", коментира министър Денков. Ако дойдат останалите тестове, те ще бъдат разпределени максимално бързо и максимален брой деца ще могат да се върнат в училище, допълни той.

Министър Денков посочи, че в 17 области със заболяемост под 500 000 децата са на ротационен принцип на обучение или в изцяло присъствена форма.

От началото на тестването в малките класове са установени 112 положителни ученици, 65 учители и 63 души от непедагогическия персонал. 7% от децата са ваксинирани, около 5% са преболедувалите.