Новини

Гечев: Преговорите за съставяне на правителство не са театър

Преговорите за съставяне на правителство не са театър. Най-важният ефект е, че отделните екипи се опознават. Прави се всичко възможно да има правителство. Това каза Румен Гечев от БСП в предаването „Карай направо" по Нова телевизия. По думите му преговори в такъв формат се правят за първи път, като по този начин се дава възможност за представяне и обсъждане на основните параметри в политическите програми на отделните партии, а в края на разговорите по отделните сектори се виждат къде са допирните точки и общи цели.

Той бе категоричен, че трябва да бъдат положени максимални усилия за формиране на правителство, но не и на всяка цена. „Трябва да се положат максимални усилия да се обединим около няколко ключови и важни цели за България, които не подлежат на дискусия, и да влезем в 2022 г. с правителство. Това е задължително", коментира Гечев.

Според него бюджетът няма как да бъде приет до края тази година. „В това няма нищо страшно. Имам механизми, които гарантират социалните плащания. През месец януари ще се действа по бюджета за 2021 г. и най-късно до края на януари догодина ще се приеме новия бюджет и от февруари ще влезе в сила", обясни Гечев.

По отношение на индексацията на пенсиите той беше категоричен, че има разбиране от страна на колегите му по време на преговорите. „Нашето настояване е към пенсионното осигуряване през 2022 г., включително за януари, на пенсионерите да бъдат подсигурени тези 50 лева, които получаваха през 2021 г.", посочи Гечев.

Обсъждат се и помощи за енергийно бедните домакинства и разширяване на обхвата на тези помощи за домакинствата с по-ниски доходи. „Има възможност около 130-140 милиона лева да се осигурят в бюджета за целта", посочи Гечев.

По думите му проблемът при въвеждането на диференцирания данък е, че няма как България за следващите седмици да изработи механизми по контрол, който да предотврати измамите с ДДС. Краткосрочно в първите месеци на 2022 г. ще се наложи, вместо да се диференцира ДДС, да се увеличат социалните помощи, докато се изработи механизма за контрол.

Резултатите на последните избори според Гечев не са катастрофални. „С 26 депутати може да се окаже, че ние не само сме във властта, но ще можем да прокараме и някои от ключовите си цели. Това не оневинява слабия ни резултат обаче", коментира социалистът.

Cross.bg