Новини

Стела Балтова: Готови сме за зимния сезон

Готови сме за зимния сезон. Официалното началото му е 18 декември. Най-същественото за всички заинтересовани страни в туризма е да бъде осигурен спокоен зимен сезон. Това каза министърът на туризма Стела Балтова в „Денят започва с Георги Любенов" по БНТ.

Тя обясни, че са разработени указания за местата за настаняване и за заведенията, има и разработен протокол специално за зимните курорти относно спазването на противоепидемичните мерки.

От 1 декември граждани на страни от червената зона могат да влизат у нас само със зелен сертификат, няма да се изисква допълнително PCR тест, заяви Балтова.

По думите й курортите към момента са доволни от заявките и казват, че ако поне 30% от тях се изпълнят, вероятно ще имаме един много добър сезон. Заявките са функция от развитието на епидемичната обстановка, но към момента очакванията са за гости от Чехия, Полша, Великобритания, от съседните страни, но и от България. „Надяваме се обстановката в следващите седмици да се подобри. Ситуацията не е никак спокойна", допълни министърът.

Балтова заяви, че конкуренцията няма да е малка, тъй като още от септември големи дестинации като Италия, Франция и Австрия обявиха, че ще отворят курортите си.

Балтова каза, че следи преговорите за съставяне на кабинет в сектор „Туризъм". Не само концесионирането, има много стратегически точки, които трябва да се решат в туризма. Според Балтова Законът за концесионирането трябва да бъде тотално преразгледан. „Когато говорим, че отпадат концесиите, трябва да кажем и кой ще ги управлява тези плажове. Не знам тяхната визия каква е, но могат да се дадат някои плажове на управление на общините. Считам, че има отговорност от страна на концесионерите и хотелиерите", коментира министърът на туризма.

Cross.bg