Новини

Дискусии за външната политика на България в последния кръг от преговори

В последния кръг от преговори за съставяне на правителство четирите политически сили, които управляват за нова управляваща коалиция, започнаха и дискусиите за външната политика на България. Те се обявиха за диалог с РСМ.

Всички са единодушни, че диалогът с РСМ трябва да бъде подновен.
От „Демократична България" поискаха спешно да се направи пътна карта, която да бъде основа в преговорите. Според Стефан Тафров блокираният диалог не е в интерес на България.
Стефан Тафров: В картата да бъдат описани съвсем конкретни искания към Скопие. Картата трябва да включва конкретни неща като: конкретен график за изграждане на обща комуникационна инфраструктура; редовни общи заседания на кабинетите и парламентите, на които да се обсъжда прилагането на Договора за приятелство и другите мерки; ревизия на учебниците по история.

Запазване на добросъседските отношения с Турция, равноправен диалог с Русия и активна политика за българите в чужбина поискаха още от ДБ.

ИТН изрази сходни виждания по отношение на преговорите с РСМ.
Димитър Гърдев: Това, което искаме, е да се случат няколко неща. Първо - гарантиращ документ, че нямат малцинствени претенции, и териториални също. Другото, което е изключително важно, е да бъде прекратен езикът на омразата. Искам само да обърна внимание, че ние поддържаме тези условия да бъдат предварително ясно изразени от преговорни групи и да бъдат поети определени ангажименти.
От ИТН поискаха България да води по-активната политика в Европейския съюз и смятат, че трябва да се помисли за увеличаване на бюджета на Външно министерство.

Социалистите изтъкнаха, че България трябва да отстоява националните си интереси. По отношение на РСБ Кристиан Вигенин също посочи, че е необходима пътна карта.

Кристиан Вигенин: Тук в тази пътна карта трябва да се включат чувствителните за България въпроси и съответно тези въпроси трябва да бъдат част от преговорната рамка, която ще бъде приета от ЕС и съответно от РСМ. Защото без те да бъдат част от преговорната рамка, ние нямаме никакъв реален и институционален механизъм, който да гарантира, че РСМ, независимо от смяната на правителства там и на управление, ще изпълнява приетите ангажименти, когато това се случи.
От БСП заявиха, че е необходима дигитализация на всички консулски услуги и заявиха, че на България й трябва външнополитическа стратегия.

Cross.bg