Новини

проф. Искра Баева: Проблемът с Република Северна Македония не може да се реши без компромиси

Проблемът с Република Северна Македония няма как да се реши без компромиси. В момента нито едната, нито другата страна не е склонна на такива. Това каза историкът проф. Искра Баева в предаването „Говори сега" по БНТ.

По думите й Европейският съюз е изцяло на страната на Македония и оказва натиск върху България едностранно да се съгласи със започването на преговорите. „Това е грешка. Те по една или друга причина не могат да разберат българската позиция или не искат", коментира Баева. Вина за създалата се ситуация имат и българските политици. „Във външната пропаганда трябва да се вкара в действие нещо, което България не е направила досега - да разяснява своята позиция. Македония трябва да разбере, че само външният натиск върху България няма да даде резултат. Трябва да се търсят малки стъпки, включително с икономическите отношения и инфраструктурата.

Журналистът Любчо Нешков коментира, че външният натиск не определя правотата на българската позиция. „Неразбирането е по вина на българските политици. Ако не можете да защитите българската позиция по Македонския въпрос, не ставате за тази работа, след като 85% от българското население е наясно, а вие заявявате, че не ни разбират. Македонският въпрос не е идеологически, той е геополитически проект срещу българската държава", каза журналистът.

Той посочи, че България не спира и не налага вето на започване на преговорите за членство на Македония, просто не одобрява преговорната рамка. „Нямаме необходимите гаранции към този етап, че в този процес нещата ще се изпълняват. Има серия от неизпълнения на двустранните отношения и договора. Няма никакъв напредък - нито в икономиката, нито в образованието, нито в Историческата комисия", посочи Нешков.

Той нарече прецедент това, че страна, която е кандидат за членство в Евросъюза, се опитва да диктува условията за преговорите.

Cross.bg