Новини

Настимир Ананиев: Нужен е пълен одит на случващото се по българските пътища

Доказа се, че има нужда от пълен одит на това, което се случва по българските пътища. Пътната безопасност трябва да е приоритет, не може да реагираме след трагедии. Това каза депутатът от „Продължаваме промяната" и пътен експерт Настимир Ананиев в предаването „Денят започва с Георги Любенов" по БНТ.

Той посочи, че на преговорите по тема „Транспорт" е било постигнато съгласие, че е необходим одит на големите инфраструктурни проекти - как са били строени, спазват ли се безопасността и проектирането на пътищата. „Държавната агенция по пътна безопасност направи доклад, в който призна, че 2/3 от хоризонталната маркировка е незадоволителна. Щом агенцията е казала, че 2/3 не е задоволителна, значи около 80-90% от цялата маркировка не е задоволителна", коментира експертът.

Според него агенцията трябва да има координиращи функции между институциите, които отговарят за пътната безопасност.

Обединяването върху конкретни политики в резултат от разговорите на експертните групи е ключово. Структурата и съставът на Министерски съвет ще бъдат обсъдени на лидерско ниво на втория етап от преговорите за формиране на правителство, заяви Ананиев.

Cross.bg