Новини

Андрей Райчев: Всяка една от партиите, които участват в преговорите за съставяне на правителство, има интерес то да бъде формирано

Има атмосфера за съставяне на кабинет. В начина, по който върви съставянето на правителството, виждам едно малко чудо как начини на действие, мислене и поведение, привнесени от развития свят, тук започват да сработват, не трябва да бъдат побългарявани. Това каза политологът проф. Евгений Дайнов в предаването „Тази неделя" по бТВ.

Според него сред участниците в експертните групи нямат място хора, свързани с предишни провалени управления.

Социологът Андрей Райчев смята, че всяка една от партиите, които участват в преговорите за съставяне на правителство, има интерес то да бъде формирано, тъй като в противен случай ще загуби много. Сериозен индикатор, че партиите искат стабилно управление според него е това, че бюджетът за следващата година ще бъде приет едва в края на януари.

Райчев посочи, че коалиционните управления по принцип не се харесват особено на хората и обезателно съдържат елементи на компромиси. „Ако партиите изпълнят обещанията си, ще им бъдат простени компромисите, но ако се окаже, че това е приспивна песен за поредната кражба, тогава коалицията ще се разпадне, и то грозно", коментира той.

Критиките към някои от участниците в експертните групи според социолога са неоснователни, тъй като те допринасят с експертизата си.

Cross.bg