Новини

Десет наши сънародници бяха изведени миналата нощ от Република Южна Африка

Десет наши сънародници бяха изведени миналата нощ от Република Южна Африка със съдействието на Министерството на външните работи, съобщиха от пресцентъра на МВнР.
Българите са излетели с румънски евакуационен полет с румънски и други граждани на ЕС.  За организацията на завръщането на българските граждани в родината активно са съдействали посолствата ни в Претория и Букурещ. Сънародниците ни са били втората най-многобройна група на борда на самолета след тази на румънските граждани. Те са излетели в 3:00 ч. на 30 ноември от международното летище на Йоханесбург с полет до Букурещ с техническо кацане в Момбаса, Кения. Българското посолство в Букурещ е създало необходимата организация за посрещането на сънародниците ни в румънската столица и извозването им до Русе.
По информация на посолството ни в Република Южна Африка във връзка с новооткрития щам на COVID-19 "Омикрон", обстановката постепенно се нормализира, като чуждестранните авиокомпании, които бяха спрели полети, започват да ги възстановяват от днес.
МВнР изказва благодарност на румънските партньори за оказаното съдействие при репатрирането на българските граждани.