Новини

Министър-председателят Стефан Янев ще участва в Срещата на върха на правителствените ръководители на Централноевропейската инициатива

Министър-председателят Стефан Янев ще участва в Срещата на върха на правителствените ръководители на Централноевропейската инициатива /ЦЕИ/, която ще се състои в петък, 3 декември. Това съобщиха от пресслужбата на служебното правителство.
В рамките на своето онлайн участие премиерът Янев ще поеме официално председателството на Инициативата от Черна гора и ще представи приоритетите на България за 2022 година, когато нашата страна, на ротационен принцип, ще председателства най-голямата и най-стара регионална организация в Централна и Източна Европа.
Министър-председателят Стефан Янев ще запознае държавите членки с работните приоритети на българското председателство, което се фокусира върху икономическото и социалното възстановяване от пандемията, подобряването на транспортната свързаност и перспективите на младите хора в региона.
Със своите 17 държави членки, Централноевропейската инициатива обхваща територия от 2.4 млн. кв. км и население от почти 250 млн. души. Инициативата включва девет страни членки на ЕС, страни от ЮИЕ в процес на преговори за членство в ЕС, и страни от Източна Европа. Така тя свързва държави членки на ЕС с държави от Източното партньорство и Западните Балкани, като осигурява платформа за съвместно сътрудничество и обмяна на мнения по ситуацията в региона.
Организацията работи за обединена Европа с общи ценности. Нейните приоритети включват укрепване и засилване на доброто управление, върховенството на закона, устойчивото икономическо развитие, социална кохезия, опазването на околната среда, сигурността и други.
България установява връзки с ЦЕИ през 1990 г. През 1992 г. страната ни получава статут на наблюдател, през 1994 г. - статут на асоцииран член, а от 1 юни 1996 г. е пълноправен член на ЦЕИ. България председателства ЦЕИ на ротационен принцип през 2007 г. и, по силата на Насоките и правилата на организацията и календара на председателствата, ще председателства инициативата през 2022 година.