Новини

„Най-младото“ Народно събрание започна своята работа

Никола Минчев е новият председател на Парламента

47-ото Народно събрание (НС) започна работа с тържествено заседание в историческата сграда на парламента точно в 9:00 ч. Заседанието беше открито от д-р Силви Кирилов. На него присъстваха президентите Румен Радев и Росен Плевнелиев, представители на съдебната власт, на религиозните общности и други официални лица.

В 47-ия парламент присъстват седем политически формации. „Продължаваме промяната“ ще разполага с 67 мандата, след тях са ГЕРБ-СДС с 59 народни представители. Третата по численост група е ДПС с 34 депутати. "БСП за България" ще има 26 депутати, ИТН - 25, а ДБ - 16 народни представители. Най-малобройна ще бъде групата на "Възраждане" с 13 депутати. В своето обръщение към присъстващите, д-р Кирилов, заяви, че е радостно толкова млади хора да бъдат част от състава на НС. „Вярвам в младите, защото те носят нова енергия, нови очаквания. На тях искам да припомня думите- свободата не е да правиш това ,което искаш, а да не правиш това, което не искаш. А истината първоначално е отричана от всички, после е приета от всички, а накрая е приета от всички. Време е да загърбим нашите политически и лични интереси в името на обществения интерес“, каза той. Според Кирилов, народът е поставил определени задачи за разрешаване, а политиците трябва да спазват дадените обещания. Време е да загърбим нашите лични интереси в името на националните обществени интереси, призова най-възрастният депутат и поиска: Време е да си спомним, че волята и желанието за промяна правят нещата възможни, но не и лесни, прозрачността в действията на политическите сили, политическата коректност ще възвърнат доверието в държавността".

"Надеждите към новия състав на НС са големи, а проблемите са съдбовни. За първи път в рамките на година формираме трето НС. Предишните състави живяха кратко, но се повдигнаха основни въпроси и се чуха много истини. Но те не успяха да формират мнозинство".  Това каза президентът Румен Радев пред 47-то НС. Той поздрави всички, на които хората са гласували доверие да ги представляват. „Обществото каза не на “превзетата държава“. Време е за национален консенсус", посочи той.

Народните представители положиха клетва. Тя гласи: "Заклевам се в името на Република България да спазвам Конституцията и законите на страната и във всичките си действия да се ръководя от интересите на народа. Заклех се." В пленарната зала прозвучаха химнът на Република България и химнът на Европейския съюз, след което и народните представители подписаха клетвени листове.

Беше избран и нов председател на Парламента. Това е Никола Минчев беше предложен от ПП „Продължи промяната“. Минчев получи подкрепата на 158 депутати ,1 беше „против“, а 72 са „въздържали се“. Никола Минчев ще има 7 зам.-председатели, по един от всяка парламентарна група. От групата на ПП „Продължаваме промяната“ е избран Мирослав Иванов. От ГЕРБ-СДС зам.-председател ще бъде Росица Кирова. Зам.-председател от ДПС ще е Мукадес Налбант, от БСП за България- Кристиян Вигенин, от ИТН- Ива Митева, от ДБ- Атанас Атанасов, от „Възраждане“- Цончо Ганев.

47-то Народно събрание е „най-младото“ досега. Всеки десети депутат е под 33 години. 11 депутати са под 30-годишна възраст, а други 15 са между 30 и 33 години. Най-много са юристите - 38, икономистите са 31, бизнесмени - 16 и 13 лекари. Инженерите и финансистите са по 12. Този път жените в НС са доста по-малко - 54, а мъжете са 186. Средната възраст на депутатите е 40 години, което прави новия парламент най-младия в историята.