Новини

Няма да подкрепим ляволиберално правителство на четирите партии, заяви Десислава Атанасова след консултациите с ГЕРБ-СДС

Няма да подкрепим ляволиберално правителство на четирите партии, които ще сформират и мнозинство в Народното събрание, заяви пред журналисти председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова след консултациите при президента Румен Радев с представителите на коалицията.
Критиката е форма на помощ към новата власт. Това изразихме и пред президента на консултациите. Длъжни сме заради нашите над 600 000 избиратели да бъдем силна, знаеща и изискваща опозиция, заяви Атанасова.
Обърнахме внимание на президента, че оценката ни за работата на служебните кабинети не се доближава до неговата оптимистична, защото смятаме, че кризите са се задълбочили, а не са се решили, коментира тя.
Атанасова каза, че са обърнали внимание на срещата по отношение на "няколко акцента" от последните действия на служебното правителство - посегателство от тази сутрин върху медия. Смятаме, че този въпрос трябва твърдо да бъде изяснен и да има обществен, но и политически отпор. Както и за свободата за избор на българските граждани, защото репресиите спрямо наши и на други политически партии симпатизанти през последните месеци бяха "очевадни", коментира Атанасова. Държим, ако има нарушения на изборния процес, те да бъдат доказани в съда. Никой няма право нито да издава присъди, нито да сочи виновни, коментира Десислава Атанасова.
Като опозиция ще продължим да браним правата на българските граждани, да защитаваме демократичните ценности и да следим за спазването на Конституцията и законите на страната. Ако има грешки, те ще бъдат посочвани. Ако редовното правителство желае съвет от нас, ще му го дадем, каза Атанасова. По думите й, ГЕРБ-СДС ще бъде силна опозиция в пленарната зала.
Томислав Дончев коментира, че времето на приказките е свършило и е дошло времето за работа. След това ще дойде времето за отговорността. И за нас е първостепенен въпросът кой ще носи отговорност за всички действия на правителството. Съвсем добронамерено информирахме г-н президента, че, понеже според анонсите, новото правителство е "фейслифт" на служебното, ние ще го държим отговорен наред с всички партии, които участват и подкрепят и правителството, заяви Дончев. Той обясни, че тяхна първостепенна задача е да гарантират "максимална доза реалност" по отношение на правителството.
Попитан дали ще подпомогнат смяна на главния прокурор чрез конституционни промени, Дончев каза, че са "за" комплексна съдебна реформа. Тъжното е, че до момента "съдебна реформа" е идеологема. Конкретно предложение за комплексна съдебна реформа не съм чувал. Много бих се радвал да имаме безспорно консенсусно предложение за съдебна реформа и може би бихме го подкрепили, каза Дончев, като напомни, че главният прокурор не се избира от парламента и не може да бъде сменен от него. На реплика, че смяната му трябва да мине през конституционни промени, Дончев каза, че ще коментират предложение по предложение. Гъвкави сме, всяко добро предложение - това че сме опозиция не означава, че не би получило подкрепата ни, коментира Дончев.
Когато стане ясен персоналният състав на правителството, тогава ще разберем каква е президентската квота, но очевидно такава ще има, и тази коалиция няма да е четворна, а петорна, коментира Даниел Митов в отговор на въпрос.
Бойко Рашков не ни притеснява заради самите нас, а заради безумията, които са ехо от едно, надявахме се, забравено репресивно минало, което Бойко Рашков се стреми да възстанови, коментира Митов.
Попитан дали ще подкрепят отмяна на ветото за Република Северна Македония, ако такова бъде предложено, Даниел Митов, каза, че не е чувал такива предложения до момента и добави, че всичко зависи от това да си пазим националния интерес. Ако националният интерес ни е запазен - тогава да, само че не виждам в момента условия за това, добави той.
На въпрос дали според тях в парламента трябва да се влиза със зелен сертификат, Десислава Атанасова отговори, че за тях е важно да са сигурни, че пазят не само себе си, но и колегите, семействата си, администрацията, журналистите. Смятам, че това би гарантирало, че така всички спазват правилата, добави тя.