Новини

Държавният глава Румен Радев: В три поредни избора българите гласуваха за промяна, а очакванията им са за редовно правителство

Президентът проведе консултации с представители на парламентарната група на „Движение за права и свободи“

Тази година българските граждани на три поредни избора дадоха своя глас за промяна. Очакванията на обществото ни са за редовно правителство. Това заяви държавният глава Румен Радев, който днес на „Дондуков“ 2 в рамките на конституционната процедура проведе консултации за съставяне на правителство с парламентарната група на „Движението за права и свободи“. В срещата участва и вицепрезидентът Илияна Йотова.

 

Президентът Радев призова парламентарно представените партии да работят и за усъвършенстване на изборното законодателство, чрез което да се елиминират напълно практиките за купуване и контролиране на изборните резултати, както и за гарантиране на избирателните права на всички български граждани.

 

Румен Радев подчерта и че приоритет в работата на 47-ото Народно събрание следва да бъде изработването на работеща енергийна стратегия на страната. По думите му пред България стои целта да навакса с реализирането на политиките за дигитализация и модернизация на страната, а преходът към зелена икономика да бъде социално справедлив.

 

Предвидените за България финансови средства по Националния план за възстановяване и устойчивост могат да се превърнат в реален фактор за модернизация на страната, развитие на икономиката и впоследствие повишаване на доходите и стандарта на живот у нас, беше общата позиция на участниците в срещата.

 

Представителите на ДПС изказаха мнение, че настоящата политическа криза може да се преодолее чрез диалог между политическите партии и институциите. „Минаха трети избори с много големи надежди и очаквания от страна на избирателите. Страната има нужда от редовен кабинет с оглед на кризите, пред които сме изправени“, заяви председателят на парламентарната група на ДПС Мустафа Карадайъ по време на срещата.