Новини

Вицепремиерът Атанас Пеканов: Получена е обратна връзка от ЕК по Плана за възстановяване, която по никакъв начин не ни изненадва и не ни притеснява

Получена е обратна връзка от Европейската комисия по Плана за възстановяване, която по никакъв начин не ни изненадва и не ни притеснява. Това каза вицепремиерът и министър по еврофондовете Атанас Пеканов по време на блиц контрола в Народното събрание, съобщава БНТ.

Той информира депутатите, че са получени 43 въпроса от комисията, но само два от тях са големи - в сферата енергетика и върховенството на закона.

"В Плана за възстановяване и устойчивост има 57 проекта и 46 реформи. Получили сме обратна връзка, в която има два големи въпроса и отделни технически въпроси по някои от реформите. Например - кога ще бъде въведен този закон. Техническите въпроси ще бъдат изчистени, те не ни притесняват и не ни изненадват. Не е нещо, което не сме очаквали", каза още той.

"Водихме трудни преговори в последните месеци. Смятам, че сме задали нашата позиция. Абсолютно невярно е, че има голяма критика в сектор енергетика. Там имаме огромен прогрес. Имаме наши червени линии. От ЕК упорстват за още реформи. Една от важните части е реформа в Българския енергиен холдинг - нещо, което служебният кабинет не може сега да поеме като ангажимент. Това е червена линия, по която продължават преговорите. Трябва да защитаваме правилната позиция на страната", поясни Пеканов.

Според вицепремиерът фактът, че получаваме коментар от ЕК, не означава, че всеки един трябва да бъде приет, а трябва да защитаваме нашата позиция.