Новини

Десислава Петрова, СГП: Оказван е натиск върху прокурори за делото за АМ „Хемус“

Оказван е натиск върху прокурори за делото за АМ „Хемус“. Това каза на брифинг Десислава Петрова, говорител на Софийска градска прокуратура. Петрова посочи, че брифингът е свикан заради делото за изпиране на над 53 млн. лв. по „Хемус“. „Искаме да информираме обществеността за безпрецедентния натиск, който се упражни върху наблюдаващите прокурори по делото за изпиране на пари за АМ „Хемус“. Разследването е под надзора на трима наблюдаващи прокурори в СГП. На 6 декември по инициатива на раследващите органи на 6 декември беше повдигнато обвинение и беше задържанщо лице до 72 часа. На 9 декември внесено искане за постоянен арест на задържания, като беше взета мярка „Домашен арест”. Непосредствено след внасянето на искането за постоянен арест, на 9 декември, в СГП е проведена среща между двама от наблюдаващите прокурори, разследващите органи и оперативни работници. На тази среща наблюдаваните прокурори устно са осведомени, че обвиняемият иска да даде обяснения по делото в присъствието на прокурор. В петък в СГП е постъпило искане за разпореждане да бъде доведен обвиняемият в ГДБОП за събота и неделя (вчера и днес) за разпит. Разпореждане е издадено от наблюдаващите прокурори{, заяви Петрова.

„Вечерта в петък наблюдаващият прокурор е получил обаждане от ръководителя на разследващитте органи, като той отново е потвърдил, че обвиняемият желае да дава показания само пред наблюдаващ прокурор. Той е отишъл в ГДБОП, където се е срещнал с разследващите органи и е получил информация, че пимено искане за разпит в присъствието на прокурор няма. Обвиняемият е отишъл и е заявил, че не знае защо е там. Защитникът е заявил, че има уверение, че СГП няма да обжюлва домашния арест. Поставено е условие към СГП в замяна на обяснения от обвиняемия, да не се протестира мярката, да се измени квалификацията на деянието е по-лека такава, която дори би довела от освобождаване от наказателна отговорност и другата година на обвиняемия да се позволи да пътува в чужбина. Наблюдаващият прокурор е обяснила, че подобни договорки са извън закона и тя не може да участва в тях. Тя не е била уведомена в каква насока ще са обясненията. На обвиняемия е проведен разбит, като той е заявил, че не е по свое желание там. Екземпляр от този протокол за разпит не е предоставен на наблюдаващия прокурор“, посочи тя.

„Тя уведомява втория наблюдаващ прокурор и зам.-градския прокурор. Междувременно наблюдаващият прокурор е уведомена, че директорът на ГДБОП Калин Стоянов иска да се срещне с нея. Срещата се провежда в сградата на ГДБОП между Калин Стоянов, разследващите полицаи по делото, двамата наблюдаващи прокурори, зам.-главен прокурор, разследващи полицаи и оперативни работници. На тази среща Калин Стоянов с неподходящ тон се обръща към наблюдаващия прокурор с реплики в смисъл - тя слага край на разследването като отказва да изпълни исканията на защитата, както и че за това ще й бъде търсена отговорност. Всички призиви на прокурорите да се спазва добрия тон и че те действат според вътрешните си убеждения, както че и влизането в конфликт не е в интерес на разследването, остават нечути от главния директор ГДБОП.
Ситуацията е наистина безпрецедентна, отново заявиха от прокуратурата. Никой от тях не е ставал свидетел на подобен натиск. "За нас наистина е непонятно как човек от МВР оказва натиск върху нас. Това, което се случва, е наистина безапелационно", отбеляза Петрова.