Новини

БСК готова с предложения в подкрепа на бизнеса

Работодателите настояват за нулева ставка на данък печалба за следващите две години и компенсации за високите цени на тока

Работодателските организации са готови с предложения в подкрепа на бизнеса. Те ще бъдат разписани в писмо до новия кабинет и до парламентарните групи, съобщи на пресконференция председателят на Българската стопанска камара (БСК) Добри Митрев. Той представи резултатите от годишното проучване сред членове на камарата, за бизнес климата през изтеклата година и очакванията за 2022 г. 

Част от исканията са базирани и на отговорите в анкетата, в която са участвали над 800 предприятия. Тя е направена в периода 8 ноември - 8 декември.
На първо място работодателите настояват компенсациите за високите цени на електроенергията към всички икономически оператори да продължат и през декември, защото очакванията за този месец са цените да са още по-високи спрямо предходните два.
Фирмите искат преструктуриране на енергийната система и на енергийния микс като мярка, с която да се подобри ситуацията с цената на тока. Предлага се да има механизъм за сключване на дългосрочни договори, като това е предложение на една четвърт от анкетираните компании. Според половината от тях заместването на тока от въглищните централи ще стане чрез използването на атомната енергия - като са визирани изграждането на нова ядрена централа "Белене", инвестиции в нови блокове на АЕЦ "Козлодуй". Предлагат се още ускорено въвеждане на ВЕИ, хидроенергийните проекти на Дунав, ПАВЕЦ, фотоволтаичните и вятърните централи, ускорено въвеждане на иновативни технологии, водород, електромобили. Близо 300 от участвалите в допитването са посочили сред енергийните мерки микс от всичко, записано във въпросите.
С оглед Бюджет 2022 г. 58 на сто от фирмите очакват поемане на част възнагражденията на работниците, оставане на нулева ставка на данък печалба за следващите две години, която да бъде използвана като оборотен капитал или за нови инвестиции, както и безвъзмездна финансова помощ под формата на ликвидна подкрепа. 

Проучването се осъществява за 17-та поредна година, а целта е да се изследва състоянието

на бизнеса в настоящите макроикономически условия. Тази година специален акцент е поставен върху отражението на коронакризата върху бизнеса.

„2020-а беше е оценена като най-наситената с бизнес негативизъм година на десетилетието – и като оценка на актуалното състояние, и като визия за бъдещето. Година по-късно е налице плах опит за оттласкване от дъното. Тази година песимизмът е най-сериозно изразен по отношение очакванията за драстичен ръст на цените на енергийните ресурси и суровините, инфлацията – както в национален, така и в световен мащаб“, обобщиха от БСК.

По-малко от половината фирми са се възползвали от част от антикризисните

мерки – най-вече от тези за подкрепа на заетостта. Реални помощи за фирмената

ликвидност липсват или не са достатъчно атрактивни и познати. В резултат на това, бизнесът прави (не)възможното, за да спаси работните места и пазарните си позиции, вкл. чрез адаптиране на разходите, трансформация на производството, става ясно още от допитването.