Новини

Депутатите в Народното събрание избраха състава на Министерски съвет на Република България (списък с имена)

Депутатите в Народното събрание избраха състава на Министерски съвет на Република България.

Решението бе подкрепено  от 134 народни представители. Против бяха 104 депутати.

 

Кирил Петков - кминистър-председател - предприемач с успешен бизнес в чужбина, беше икономически министър в първото правителство на Стефан Янев, след което основа „Продължаваме промяната“.

Асен Василев,  вицепремиер по еврофондовете и министър на финансите – Съпредседател на „Продължаваме промяната“. Бивш министър на икономиката, енергетиката и туризма в служебния кабинет на Марин Райков и министър на финансите в първото правителство на Стефан Янев.

Корнелия Нинова,  вицепремиер и министър на икономиката и индустрията – Юрист по образование със стаж и като следовател. Народен представител в и председател на "БСП за България".

Николай Събев,  министър на транспорта – Завършил е Висшето военноморско училище със специалност „Експлоатация и управление на флота и пристанището УНСС със специалност "Икономика и управление на транспорта". Работи в „Параходство Българско речно плаване“, след което влиза в частния бизнес, като най-известната му фирма е куриерската „Еконт“.

Божидар Божанов, министър на електронното управление – Софтуерен инженер по професия. Съветник по електронно управление към кабинета на вътрешния министър Румяна Бъчварова в кабинета „Борисов 2“. Избран за депутат от „Демократична България“.

Даниел Лорер,  министър на растежа и иновациите – Завършил е компютърни науки и бизнес управление в Тел Авив. В продължение на 20 години развива международен бизнес, като се занимава с рискови инвестиции и стартиращи предприятия.

Христо Проданов, министър на туризма – По професия е инженер и икономист. Участник в три парламента от ПГ на „БСП за България“.

Стефан Янев,  министър на отбраната – Военен от кариерата, бригаден генерал с гражданска специалност „Електронно-изчислителни машини“ и военна „Земна артилерия“. Завършил е Военната академия и Военен колеж към Националния военен университет във Вашингтон. Бил е директор на дирекция „Отбранителна политика“ в МО и военен аташе в САЩ. През 2017 г. е вицепремиер и военен министър в кабинета „Герджиков“, а от 12 май е министър-председател в две последователни служебни правителства.

Радостин Василев, министър на спорта – Роден е на 1 януари 1985 г. в София. Завършил е право в СУ, адвокат по професия. Има опит в областта на гражданското, облигационното, търговското, трудовото право и изпълнителното производство. Специалист е по международно спорно право. Депутат от ИТН в 3 парламента.

Атанас Атанасов,  министър на културата – Роден е 1990 г. в Хасково. Завършил е актьорско майсторство в колежа Уитман в САЩ. Бил е втори в листата на ПП в Хасково след Асен Василев. Според сайта на "Продължаваме промяната" на 14 г. Атанасов е републикански отборен тенис шампион по двойки на България заедно с Григор Димитров. През 2016 г. е възстановил читалището в първомайското село Татарево.

Надежда Йорданова, министър на правосъдието – Юрист с експертиза в областта на административното и търговското право, обществените поръчки и проекти, финансирани от ЕС и международни организации. Началник на политическия кабинет на Христо Иванов по времето, когато той е правосъден министър. Съавтор е на законопроекти на „Демократична България“. Депутат от ДБ в три парламента.

Александър Николов,  министър на енергетиката – Роден е на 2 декември 1982 г. Магистър по финанси от УНСС. Водил е лекции по фючърси, опции и управление на инвестиции. Притежава допълнителни квалификации, насочени към дигитална трансформация на бизнеса, като текущо работи и по дисертационна тема в същата сфера. Бил е изпълнителен директор на фонд за рисков капитал. Зам.-министър на енергетиката в първия кабинет на Стефан Янев 

Теодора Генчовска, министър на външните работи – Завършила е Военната академия, има редица допълнителни квалификации в Германия, Италия, Великобритания и САЩ. Професионалната й кариера започва в Генералния щаб на Българската армия, била е началник на отдела на НАТО и ЕС в Министерството на отбраната.

Иван Иванов,  министър на земеделието, храните и горите – Завършил е история в Софийския университет и право във ВТУ, доктор е на историческите науки в Шуменския университет. Адвокат по професия. Два мандата е общински съветник в родния си град. Депутат от БСП в няколко парламента.

Георги Гьоков,  министър на труда и социалната политика – Завършил е Техническия университет в Габрово. Бил е общински съветник и директор на Бюрото по труда в Стара Загора. Депутат от БСП в 6 парламента.

Бойко Рашков,  министър на вътрешните работи – Юрист по образование и преподавател по дисциплината „Наказателен процес“ в УНСС. Бил е директор на Националната следствена служба, директор на Специализираната следствена служба, член на Висшия съдебен съвет, народен представител в 39-ото Народно събрание, заместник-министър на правосъдието, председател на Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства. Министър на вътрешните работи в двата кабинета на Стефан Янев.

Проф. Асена Сербезова,  министър на здравеопазването – Завършила е фармация в МУ-София и мениджмънт в ТУ-София. Преподава във Фармацевтичния факултет на Медицинския университет в столицата. Била е изпълнителен директор на Агенцията по лекарствата. Председател е на Българския фармацевтичен съюз.

Акад. Николай Денков, министър на образованието и науката – Завършил е Химическия факултет на Софийския университет, като след това развива академична дейност: от 2007 г. е доктор на химическите науки, от 2008 г. – професор, а от октомври 2021 г. – академик. Зам.-министър на образованието между август 2014 г. и април 2016 г. и служебен министър от януари до май 2017 г., както и в двата кабинета на Стефан Янев през 2021 г.

Борислав Сандов,  вицепремиер по по климатични политики и министър на околната среда и водите – Завършил е география в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и е специализирал в направление Изменение на климата и управление на води. Участвал е в различни неправителствени организации, съучредител на „Зелено движение“. Депутат от „Демократична България“ в три парламента.

Гроздан Караджов,  вицепремиер и министър на регионалното развитие – Завършил е право в Софийския университет. Работил е във фондация "Отворено общество", Комитета по пощи и далекосъобщения, Министерството на транспорта, Съвета на директорите на БТК и компании в частния сектор. Депутат от Реформаторския блок през 2014 г. - 2016 г. През лятото на 2021 г. е номиниран от ИТН за министър на транспорта.

Калина Константинова,  вицепремиер по ефективното управление – Завършила е икономика в Колеж Бард в Ню Йорк и магистърска степен по Устойчиво развитие в Лондонското училище по икономика и политически науки във Великобритания. Тя е икономист, специализиран в сферата на икономическото развитие, със силен фокус върху предприемачеството. Работила е в частния, публичния и нестопанския сектор. Беше заместник на Кирил Петков в икономическото министерство.