Новини

След 10 месеца - нова летищна кула в София

След 285 дни или по-малко от 10 месеца ще е готова новата летищна контролна кула на столичното летище. Въпреки краткия срок, от фирмата-изпълнител „Главболгарстрой” АД обещават, че ще го спазят и през втората половина на 2012 г. тя ще е пусната в експлоатация. Стойността на обекта е около 14,8 млн. лв.  Проектът се финансира изцяло със средства от Държавно предприятие „Ръководство на въздушното движение”. Експлоатационният срок е 40 години.

Договорът за строителството беше парафиран от ръководителя на „Въздушно движение" Диян Динев, главния изпълнителен директор на „Главболгарстрой" АД Павел Калистратов и изпълнителния директор и член на УС на „Главболгарстрой" АД Нина Стоянова. На събитието присъства и министърът на транспорта Ивайло Московски и зам.-министър Камен Кичев.

Местоположението на новата летищна контролна кула е западно от сградата на Терминал 2 на летище София, като от архитектурна гледна точка двете постройки взаимно се допълват. Разгърнатата застроена площ е над 2400 кв.м, а височината на обекта ще е 50 м.