Новини

България може да бъде лидер в някои икономически сектори, заяви премиерът Кирил Петков

"България може да бъде лидер в някои сектори, а иновациите, които излизат от България, могат да станат пример как една малка държава в Източна Европа може да покори ниши и пазари". Това заяви премиерът Кирил Петков по време на откриването на форума Powers Summit, който събира за диалог властта, бизнеса и гражданския сектор. "Имаме всички предпоставки да сме просперираща държава" ,отбеляза Петков пред участниците.
Той подчерта, че една от ключовите роли на новоизбраното правителство ще бъде да инвестира в образованието, за да може децата и подрастващите след време да бъдат адекватни на развиващия се пазар на труда.
"Държавата не създава добавена стойност. Нито политиците я създават, нито депутатите. Тя се създава от бизнеса. За да създава той висока добавена стойност, там трябва да бъдат младите учени. Бизнес лидерите трябва да работят с младите учени и да създават добавена стойност. Тя да създава данъчни приходи, които да идват в държавата, а ние политиците имаме две задача тези пари да не отиват в погрешни посоки. Затова и нашият призив е за нулева корупция", посочи още министър-председателят.
"Няма как да бъдем успешни в бизнеса и иновациите, ако здравеопазването не работи, ако работниците са болни, ако затваряме икономиката заради ниската ваксинация", допълни още той. Кирил Петков потвърди, че една от първите му заповеди като премиер ще бъде всички служители и министри да влизат в сградата на Министерския съвет единствено със зелен сертификат и призова това да направят и отделните министерства и бизнеса.