Новини

Министър Гьоков: Необходими са повече усилия за намаляване на продължително безработните

„Безработицата в страната е на рекордно ниско ниво от 4,82%, но са необходими повече усилия за намаляване на броя на продължително безработните. Те са сериозен резерв на пазара на труда“. Това каза министърът на труда и социалната политика Георги Гьоков при откриването на церемонията по връчване на наградите „Служител на годината“ на Агенцията по заетостта за 2021 г.   

Като бъдещи приоритети в работата на Министерството на труда и социалната политика и Агенцията по заетостта той очерта адаптирането на знанията и уменията на работната сила към цифровия пазар на труда. В периода 2021-2027 година България ще разполага с над 2 млрд. лв. за активни политики на пазара на труда по Програма „Развитие на човешките ресурси“ и с над 300 млн. лв. за дигитални обучения.

Министър Гьоков поздрави ръководството и екипа на агенцията за постигнатите резултати за стабилизиране на пазара на труда в условията на продължаващата извънредна епидемична обстановка. „Сигурен съм, че служителите дават всичко от себе си и в тези трудни времена се грижат за труда на хората“, каза той.