Новини

Прокурорите, които казват, че върху тях е бил оказан натиск, са си направили самоотвод

Прокурорите, които казват, че върху тях е бил упражняван натиск по разследването за пране на пари, отпуснати за строежа на автомагистрала "Хемус", днес са си направили самоотвод по делото. Това каза пред медиите зам.-ръководителят на Софийската градска прокуратура Ивайло Илиев.
По думите на Илиев, мотивите им са - оказания върху тях натиск да не протестират наложената от съда мярка на обвиняемия по делото, да му разрешат да напусне страната и да направят така да не носи отговорност. Според тях така пряко е било въздействано върху вътрешното им убеждение. Също така образуваното досъдебно производство за склоняване на разследващите органи да нарушат свое служебно задължение, би довело до оказване на допълнителен натиск спрямо тях, с което да им попречи да вземат решение по делото.
Предстои апелативната прокуратура да реши дали да приеме изложените от двамата прокурори мотиви. Дотогава те ще изпълняват своите функции по делото. Ако самоотводите бъдат приети, делото ще бъде разпределено на случаен принцип на нови прокурори, обясни ръководителят на Софийската градска прокуратура Илиана Кирилова.
"Ние имаме желание да работим със структурите на МВР", каза още Кирилова. Тя обясни, че с оглед създалата се ситуация, прокурорите от СГП са заявили, че оттук нататък извършването на процесуално-следствени действия, възложени на органите на МВР, ще се извършват в кабинетите на прокурорите.
От прокуратурата съобщиха още, че ще протестират домашния арест на Борислав Колев, който е обвинен за пране на пари, над 50 млн. лв., които са били предназначени за строителството на части от АМ "Хемус". Мярката се очаква да бъде разгледана на втора инстанция.