Новини

Очакваме 99% договаряне на еврофондовете до края на 2012 г.

99% договоряне на еврофондовете до края на 2012 г. прогнозира министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев. „Ние няма само да договаряме, а ще ги влагаме в качествени проекти. Сега седемте големи града на България ще получат 420 млн.лв. А за следващата фаза средствата ще бъдат двойни”, обясни строителният министър.

Това той заяви по време на подписването на договор за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по проект „Интегриран столичен градски транспорт” между кмета на София Йорданка Фандъкова и зам.-министъра на МРРБ Лиляна Павлова. Общата му стойност е 62 млн. евро, от които 50 млн. евро са безвъзмездна финансова помощ.

Държавата ще инвестира в интегрирания градски транспорт и то не само в столицата. По думите на Росен Плевнелиев, инфраструктурата е приоритет на това правителство. Ще се работи за изграждането на качествени транспортни услуги, които ще спомогнат за отварянето на потенциала на регионите. Според строителния министър големите градове ще бъдат интегрирани чрез магистрали и железопътни линии, както и ще бъде гарантирано по-доброто качество на живот и публичните услуги.

Проектът за интегриран градски транспорт ще се реализира в рамките на приоритетна ос 1 „Устойчиво и интегрирано градско развитие”, операция 1.5 „Системи за устойчив градски транспорт” по оперативна програма „Регионално развитие” 2007-2013 г. Предвижда се да бъдат закупени 50 нови тролейбуси. Заедно с предишните 30 транспортни съоръжения те напълно ще покрият тролейбусните трасета с нови машини. Напълно ще се рехабилитират 3,5 км от трамвайната линия на бул. „България", като това трябва да намали времето за пътуване от кв. „Борово” до центъра на града. Ще се изгради нова линия от Семинарията до кв. „Дървеница”, като на бул. „Г. М. Димитров" трамваят ще има обща спирка с метрото. Благодарение на новата линия живеещите в Студентския град се очаква да достигат до центъра на града за 15-20 минути.

Също така ще бъдат инсталирани 600 електронни информационни табла и интелигентна транспортна система, която ще дава приоритет на превозните средства на градския транспорт. В момента на територията на града има около 100 такива съоръжения.