Новини

Позицията на България за Република Северна Македония не е променена, каза Кристиан Вигенин

Позицията на България за Република Северна Македония не е променена. Това заяви пред журналисти в парламента Кристиан Вигенин, заместник-председател на Народното събрание. Вигенин припомни, че вчера Министерството на външните работи е потвърдило тази позиция при участие в Съвета по общи въпроси на ЕС.
"Тази позиция е залегнала в коалиционното споразумение. Там също е записано, че ще се поддържа широко съгласие в България по този въпрос", коментира Вигенин.
Вигенин препоръча журналистите да се запознават и с оригиналните текстове на интервютата. Той визира интервю на министър-председателя Кирил Петков пред Financial Times.
"Начинът, по който е цитирано това интервю в българските медии, не е това, което е в оригиналния текст. Подчертавам отново - българската позиция остава единна, тя е тази, която е потвърдена с решение на Народното събрание. В нашето споразумение пише, че тази позиция остава и тя ще бъде надградена с идеи за нови съвместни комисии, за сътрудничество в отделни сфери", посочи Вигенин. По думите му докато Република Северна Македония не изпълни ангажиментите си към българската страна, нова позиция по тези въпроси не може да има, и засега България не може да даде съгласие за старт на преговорите между Република Северна Македония и ЕС.