Новини

Европейският съвет ще обсъди пандемията, цените на енергията и сигурността

Държавните и правителствените ръководители на страните от ЕС ще обсъдят днес на последното си заседание за годината в Брюксел въпросите с пандемията, цената на енергията и сигурността.
Основна ще бъде темата за борбата с ковид, като ще бъде отбелязана отново нуждата от имунизиране и от поставяне на допълнителни дози ваксина. Не се изключва участниците да обсъдят възможността за въвеждане на задължителна имунизация, но не се предвижда да бъдат приемани решения, предава БТА. 
Те ще се запознаят с най-новите оценки за състоянието на пазарите на енергия и ще обсъдят предложенията на Европейската комисия за противодействие на ценовия натиск. Европейският съвет ще разисква също взаимодействието с държави извън ЕС по отношение на миграцията.
На срещата ще бъдат обсъдени още обстановката, предизвикана от Беларус по границата с ЕС, както и руските действия по границата с Украйна. Предвижда се лидерите да разговарят за европейската стратегия за сигурност в следващото десетилетие, както и за взаимодействието с НАТО.
България ще бъде представена на заседанието от президента Румен Радев. Лидерите ще посрещнат за първи път в своите редици новоизбраните канцлери на Германия Олаф Шолц и на Австрия Карл Нехамер. Предвижда се това да бъде последното заседание с участието на досегашния чешки премиер Андрей Бабиш.