Новини

Министър Николай Събев посети завода за локомотиви в Русе

В рамките на визитата си в град Русе министърът на транспорта и съобщенията Николай Събев посети и единственото предприятие в България, което произвежда нови локомотиви. Това е първата обиколка на министъра в железопътен обект, където се извършват модернизация и поддръжка на подвижен жп състав. 

Министър Събев с интерес се запозна с работния процес и установи, че предприятието е чисто, модерно и с добре организирана дейност.   

По време на обиколката стана ясно, че в изпълнение на сключен договор за модернизация на два теснолинейни локомотива между БДЖ и жп завода на стойност 4 022 600 лв., се очаква първият да бъде готов в началото 2022 г. Модернизацията включва локомотивите да са с изяло обновено вътрешно оборудване. Извършваните ремонтни дейности отговарят на екологичните норми, като за втория локомотив те ще стартират съвсем скоро.

Николай Събев изрази отново своята позиция, че развитието на екологичен железопътен транспорт е водещ приоритет на министерството и ще се положат всички усилия за това.