Новини

До дни се очаква да бъде обявен компенсаторен механизъм за бизнеса заради наложения мораториум на решенията на КЕВР, съобщи вицепремиерът Нинова

До дни се очаква да бъде обявен компенсаторен механизъм за бизнеса заради наложения мораториума на решенията на КЕВР, обяви на брифинг вицепремиерът и министъра на икономиката Корнелия Нинова след среща с представители на работодателските организации. Тя допълни, че това е една от трите краткосрочни мерки в подкрепа на бизнеса, за които са се разбрали участниците в днешната среща.
"Ще настояваме още за декември да има компенсации за бизнеса заради високата цена на тока", каза Нинова в отговор на въпрос и допълни, че в близките дни и по тази тема ще има решение.
Мерките за подпомагате на фирмите, засегнати от ковид кризата с ограничения в работата, да продължат и след 1 януари, е второто предложение, посочи Нинова и уточни, че става дума за мерките "80 на 20" и "60 на 40". Заедно с бизнеса да се работи по предложения за изготвяне на бюджета за 2022 година, е третата краткосрочна мярка.
Намаляването на административната тежест, което да стане след преглед на близо 200 подзаконови нормативни акта с идеята част от регулациите да отпаднат или да бъдат променени, за да се облекчи работата на бизнеса, обвързването на образованието с икономиката, за да има подготвени кадри, финансирането на фирмите и особено на малките, средните и микропредприятията, са сред средносрочните мерки в подкрепа на бизнеса.
Дългосрочно заедно ще работим по частта от Плана за възстановяване и устойчивост за малките, средните и микро предприятията, за да се възползваме като икономика от средствата, предназначени за България, заяви Нинова.
Тя съобщи, че тези срещи ще станат редовни на работно равнище, като ще бъдат излъчени екипи и от двете страни, за да работят по всички важни въпроси. Гоним най-бърз като срокове резултат от тези мерки, заяви вицепремиерът и допълни, че ако до края на годината не се вземат мерки, след това може да е късно за редица фирми, които са изправени пред трудности, а някои вече затварят и производствата си.
Бизнесът поиска удължаване на срока на действие на Програмата за компенсиране на небитови крайни клиенти на електрическа енергия за декември 2021 г., като размерът на компенсацията да бъде 75 на сто от разликата между борсовата цена и прогнозната пазарна цена.
Председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев заяви, че бизнесът очаква като първа стъпка да има решение за декември и яснота за януари, за да може да има предвидимост за фирмите.
От бизнеса поискаха подкрепа на инвестициите в икономиката, по-добра бизнес среда, образование, което е свързано с потребностите на икономиката, както и да се възстанови работата на Националния икономически съвет.