Новини

Ресторантьорите ще плащат 9% ДДС до края на 2022 г., по-ниска ставка и за книги, и бебешки стоки

Ресторантьори и хотелиери ще плащат 9 вместо 20% ДДС до 31 декември 2022 година. Парламентът прие окончателно промените в закона за ДДС, внесени от „Има такъв народ“. По-ниската ставка ще важи и за книгите и бебешките стоки.

Депутатите удължиха с още една година антикризисната мярка. Това ще струва на бюджета 175 милиона лева. Мярката въведена за компенсация на засегнатите от Covid-19 в 19 сектори бе въведена от ГЕРБ, припомни Кирил Ананиев и изказа своето задоволство от постигнатия консенсус:

„Намерихме общото решение с колегите от управляващото мнозинство. Те приеха и датата, която ние предложихме, 31 декември, за да сме сигурни, че целогодишно сме осигурили въвеждането на тази намалена диференцирана ставка“.

Ставката ще важи също и за нощувките в местата за настаняване. 9 вместо 20 процента ДДС ще се дължи също при доставката на книги и спортните стоки.

 „Това може да го понесе бюджетът за 2022 година“, заяви Любомир Каримански, един от вносителите на промените.

Партия „Възраждане“ ще внесе допълнителни промени - нулева ставка за ДДС за лекарства, малка потребителска кошница и книгите. Костадин Костадинов поясни:

„Във Великобритания за лекарствата и за книгите ДДС-то е нула процента. В Германия ДДС-то за храните за всички, не само за малката потребителска кошница, е седем процента“.

От „Възраждане" настояха за извънредно заседание на комисията по финанси, за да се приемат техните предложения.

Георги Свиленски от БСП припомни, че въпросните мерки се обсъждат по време на приемане на държавния бюджет.

„В момента не сме в такава процедура. В момента сме в процедура да продължим срока на действащ законопроект“.

Цончо Ганев от партия "Възраждане"  репликира.

„Защото пропускате варианта, че когато тука залата си тръгна вчера в седем и половина, беше свикана извънредна комисия на финанси и бюджет. Кога точно да вкарам аз каквото и да било при положение, че разбрах 15 минути по рано“. 

Снощи парламентарната бюджетна комисията одобри на първо четене през цялата 2022 година да остане в сила намалената 9-процентна ставка на ДДС за сервиране на храни и напитки в заведенията, за книжните и бебешките стоки и за използване на спортни съоръжения.

 

В парламента днес се обсъждат и другите предложени от правителството антикризисни разходи. 

Кабинетът предлага да бъдат одобрени допълнителни 750 милиона лева за месечна добавка от 60 лева към пенсиите до юни. Предложени са и допълнителни 450 милиона лева, с които да бъде подпомогнат бизнесът заради поскъпналия ток, който фирмите купуват от на енергийната борса.