Новини

Православната църква отбелязва втория ден на Рождество Христово

С тържествени богослужения православната църква отбелязва втория ден на Рождество Христово. Празникът се нарича Събор на Пресвета  Богородица и е в прослава на Дева Мария като избрана да роди Спасителя на света.

Почита се и св. Йосиф Обручник, на чийто грижи били поверени Божията майка и Богомладенеца Христос. За това и 26 декември се приема за Ден на бащата. Още в репортажа на Ива Антонова.

В богослужебната традиция на Православната църква след тържеството в чест на свещените събития, свързани с рождението на Исус Христос, се почита Света Богородица, като избрана да бъде майка на Спасителя. Божията майка е символ на майчинството, на грижата, на човещината и любовта. Тя винаги носи в сърцата ни много топлина и е застъпница и закрилница за нас, за всички майки и за всички семейства.

Днес богослужебна прослава се отдава и на земния баща на Христос – Св. Йосиф Обручник. Затова се приема и за Ден на бащата.

Имен ден днес имат хората, носещи имената: Йосиф, Йоско,  Дарина, Давид и техните производни. За най-разпространено се смята името Давид, следвано от Йосиф и Йосифа.