Новини

Митрополит Йосиф: По подобие на Господния светъл ден, нека и всички наши дни занапред бъдат светли, здрави и благословени

По подобие на Господния светъл ден, нека и всички наши дни занапред бъдат светли, здрави и благословени. Това се посочва в Архипастирско рождественско послание от митрополита на САЩ, Канада и Австралия Йосиф. „Велик е, Господи, денят на Твоето Рождество!” (Св. Ефрем Сириец)
Възлюбени,
Като малките деца, които отиват в леглото преди Коледа и стават с изненада на сутринта, народът е спал през дългата неспокойна нощ на Закона и се е събудил от ангелското пение и благославящите Бога и Светия Богомладенец Иисус под Светлата звезда.
Сбъднало се реченото чрез свети пророк Исаиа, който казва: „земята Завулонова и земята Нефталимова, на крайморския път, отвъд Йордан, езическа Галилея, народът, който седеше в мрак, видя голяма светлина, и за ония които седяха в страна и сянка смъртна, изгря светлина” (Мат. 4: 15-16; Ис. 9:1-2).
Народът очаквал в тъмнината на греха и смъртта да намери Иисус в тази светлина. И Го намерил тъкмо в тази дълго-очаквана: „Светлина от Светлина, Бог истинен от Бог истинен” (Никейският Символ).
Всички си казвали един на друг: „ Елате си вземете и вие светлина от тази Светлина, която никога не гасне!” И когато те си взели от тази Светлина, те станали като звезди срещу тъмнината на човешкия грях.
Слава Тебе, Христе Боже наш! Твоите светци, Всемилостиве, са като звезди на земята! Когато те се доближават до света, все едно Бог докосва света – „погледне към земята, и тя се тресе; допре се до планините, и те димят! (Пс 103:31-32)“, заяви митрополит Йосиф.