Новини

Димитър Манолов: Най-значимо е увеличението на минималните пенсии

Нови размери на пенсиите след преизчисляване и вдигане на минимални и максималния им размер има от 25 декември. Всяка година осигурителен стаж вече ще „тежи“ повече в пенсионната формула, т.е. ще води до по-висок размер на пенсията.

Минималната за стаж и възраст се увеличава от 300 на 370 лв, а максималната – от 1440 на 1500 лв. Социалната пенсия за старост вече е 170 лв.

От януари възрастните ще получават 60 лв. COVID добавка вместо 120 лв., които взимаха последните месеци. Ако са ваксинирани срещу коронавируса, ще получат еднократно 75 лв. с пенсията за февруари.

Най-значимо е увеличението на минималните пенсии. Това от една страна е хубаво, от друга страна е тревожно, защото се „мачкат“ отношенията между пенсиите. Те трябва да се формират от осигурителния принос, коментира в „Тази сутрин“ президентът на КТ „Подкрепа“ Димитър Манолов. Той уточни, че не е вярно твърдението, че с увеличаването на минималната пенсия се дават повече пари на хора, които нищо не са внасяли в системата.

Става въпрос за пенсия за осигурителен стаж и възраст, което означава в днешно време, че този човек се е трудил близо 40 г. и е получил пенсия на около 65 г. Хората без достатъчно стаж имат право на социална пенсия за старост – 170 лева, обясни Манолов.

Cross.bg