Новини

Нови COVID-мерки влизат в сила от днес в някои европейски държави

На 27 декември в целия свят се отбелязва Международният ден на готовност за епидемии. Общото събрание на ООН го обяви за такъв през ноември 2020 година.

Коронавирусът продължава да създава хаос във въздухоплаването.И днес има отменени полети - над 1 400. Причината са карантина на заразени екипажи. Най-засегнати страни са Китай и САЩ.

В Европа влизат в сила нови ограничения.

Правителството в Португалия разпореди нощните клубове и барове да затворят врати, а хората да работят от къщи от 27 декември поне до 9 януари.Целта е да се контролира разпространението на COVID-19 по време на празниците. Премиерът Антониу Коща обяви също, че за настаняване в португалски хотели ще се изисква отрицателен тест за коронавирус. Властите ще ограничат събиранията на открито на групи до 10 души в новогодишната нощ.

Австрия затяга мерките. Заведенията от днес ще затварят в 22, а не в 23 часа. Правилото ще бъде в сила до 31 - ви декември.

" Ще намалим работното време на заведенията.Всичко ще започне на 27 - ма декември ", обяви Катарина Райх, ръководител на кризисния център за COVID-19

Властите препоръчаха за новогодишната нощ да се събират групи от не повече от 25 души. Те призоваха да се празнува с вакисинирани хора и те да се изследват предишната вечер.

От 27-ми декемри Дания затяга мерките по границите си.Пристигащите в страната, които нямат разрешение за пребиване в държавата, са задължени да показват тест за коронавирус независимо от ваксинационния им статус. PCR тестът трябва да е направен не по-късно от 72 часа преди влизането в Дания, а бързият антигенен тест не по-късно от 48 часа.

Пътуващите, които имат разрешение за пребиваване, могат да избират дали да направят тест преди пътуването си или в рамките на 24 часа след пристигането в страната. В Дания вече затвориха, кина, театри, галерии, музеи и увеселителни паркове.

Във връзка с ограничаване на разпространението на коронавируса властите в Чехия също налагат от 27-ми декември задължителен PCR тест за всички пристигащи граждани в страната. Той трябва да бъде направен до 72 часа преди влизане в Чешката република, като новото изискване няма да се прилага при пътници, които са си поставили бустерна доза ваксина.

Cross.bg