Новини

Лавров: Преговорите със САЩ по гаранциите за сигурност ще се проведат след Нова година

Преговорите със САЩ по гаранциите за сигурност ще се проведат през януари, каза външният министър Сергей Лавров.

„Със Съединените щати ще проведем основния кръг от преговори, който ще се проведе веднага след края на новогодишните празници“, каза той в интервю за Soloviev Live.

Ръководителят на руската дипломация подчерта, че същността на идеята е  Москва да не се губи в дълги преговори.

„Основното, както каза президентът, е да няма много говорене,  за да не се превърнат нашите предложения в безкрайни дискусии, с които Западът е известен“, каза той.

В същото време министърът нарече НАТО геополитически проект за развитие на „земя без собственици“, останала след разпадането на Организацията на Варшавския договор и СССР.

„Но фактът, че те вече са се промъкнали, както каза Путин, до прага на нашата къща, разбира се, това не може да ни остави безразлични“, заключи той.

В средата на декември руското външно министерство публикува проект на договор със САЩ и споразумение с НАТО. Документите вече са предадени на Вашингтон и неговите съюзници. В един момент Москва предлага алиансът да предостави гаранции, които биха изключили по-нататъшното напредване на блока в източна посока, по-специално на украинска територия.

Cross.bg

Както Владимир Путин многократно е подчертавал, разширяването на НАТО на изток и разполагането на нападателни оръжия в Украйна са червени линии за Москва. На свой ред Лавров посочи, че блокът увеличава доставките на оръжие за Киев, а броят на западните инструктори също се е увеличил в страната. Според него това може да провокира украинските власти "във военни авантюри", което създава пряка заплаха за сигурността на Русия.