Новини

Панчев: По-големият ни проблем догодина ще е инфлацията, не пандемията

По-големият проблем, с който ще се занимаваме през 2022 г., е инфлацията, а не пандемията. Това прогнозира пред БНР икономистът от Експертния клуб за икономика и политика Стоян Панчев. Според него високата инфлация ще ни съпътства в следващите пет години.

Пандемията не създаде нови тенденции. Тя затвърди и засили стари тенденции в света на парите, каза Панчев.

Финансовото здраве на страната в сравнение с периода преди пандемията със сигурност е по-лошо. Вървим към втори бюджет със сериозен дефицит, имаме покачващ се дълг и енергийна система, която страда от сериозни проблеми, голяма част от които вносни, отбеляза той.

„Ноември завърши със 7,3% инфлация – нещо, което много отдавна не е виждано в България.“

Липсата на визия и прогноза на управляващите какво ще се случи през следващата година е проблематично, коментира Стоян Панчев в отговор на въпрос за заявената за юни догодина актуализация на все още неприетия държавен бюджет.

Според Панчев това е вид политическо презастраховане и може да се разглежда като гасене на пожари и политическа гъвкавост за сметка на правилното бюджетиране и финансово прогнозиране.

„Големият натиск ще дойде от ситуацията. Септември икономическата ситуация беше значително по-ведра, отколкото е сега или ще бъде през януари. Това може да доведе до някаква форма на спорове“, заяви икономистът по повод евентуални разногласия в коалицията.

По темата с мораториума върху цените на тока Панчев посочи, че ефектите вече се виждат и участниците в енергийната система директно говорят за тях.

„Например липсата на ликвидност в енергийните оператори. Проблемът се пренася в някаква степен на участниците в енергийната система – тези, които стоят между скъпите суровини и международни цени и цената, която отива при домакинствата например, която е далеч от пазарната стойност. Докато мораториумът задържа цените в края и в същото време имаме скъпи суровини, участниците по средата започват да губят.“

Ако се върви към субсидиране на битовите потребители, то не трябва да минава през енергийната система и да разбърква енергийния пазар, подчерта Стоян Панчев. По думите му това може да се случи през специална програма за подпомагане.

„Твърдението, че в момента ни управляват най-големите и най-добрите експерти, е хубава опаковка може би, но конкретно в действията на правителството аз не го виждам“, обобщи икономистът.

Cross.bg