Новини

Полина Карастоянова: Туризмът отчита тенденцията България да се окаже в Covid изолация

"Започваме зимния сезон с възможно най-високата степен на готовност и гостоприемство, при отчитане на сложните предпоставки, които не зависят от нас, от гледна точка на поредната фаза на развитие на пандемията и своеобразната изолация, в която има тенденция България да се окаже".

Това каза пред БНР Полина Карастоянова, изпълнителен директор на Националния борд по туризъм.

"Ниският процент на ваксинация е убийствен фактор, който работи против българската икономика, туризъм, инвестиции и против обществения интерес", беше категорична тя и добави, че процентът на ваксинирани на заетите в сектор "Туризъм" е не повече от 50%.

"Предложението на Националния борд по туризъм за стимули за ваксинация чрез ваучери за туризъм за българското население, независимо от възрастовата група, може да е като втори етап на въвеждането на допълнителни стимули. Това ще даде двоен ефект - здравен и икономически. Съжалявам, че служебното правителство не възприе тази наша идея", смята Полина Карастоянова.

По думите ѝ цените в зимните курорти са съобразени с поскъпването на всички базисни ресурси:

"Поради несигурността, в която туристическият сектор работеше през последните две години, някои правила влизаха от днес за утре - част от обслужващите в сферата на туризма потърсиха други места за работа и реализация, където сигурността беше по-висока".

Карастоянова определи като "неравна битка" конкуренцията на българския туризъм с туристическите продукти в страните, където бюджетите за тази сфера са били големи, а по време на пандемията са дори удвоени. 

Cross.bg