Новини

COVID-19: Очаквания за пета вълна с Делта и Омикрон през февруари

Петата COVID вълна в България се очаква през февруари. Това съобщи пред NOVA математикът проф. Николай Витанов. По думите му е въпрос на време новият вариант Омикрон да бъде доказан и у нас. 

Заради ниското ниво на ваксинация у нас експертите очакват циркулация и на Делта варианта, и на Омикрон едновременно. Прогнозите са вълната на новия щам да ни застигне през февруари.

Според вирусолога доц. Любомира Николаева-Гломб данните показват, че с Омикрон случаите се удвояват в рамките на 2-3 дни. Не се очаква обаче голямо натоварване на интензивните отделения, тъй като рискът от тежко протичане при Омикрон е от 30 до 70% по-нисък. За сметка на това той е 5 пъти по-заразен.

Омикрон вече е в страна, смятат експерти, но е въпрос на дни да бъде доказан. „Ако бъде засечен по Иванов или Йордановден - към 20 януари вече ще е доминантен”, смята проф. Витанов.

Очакванията са случаите да скочат, но да не са толкова тежки. „Ако имате много контакти през деня - около 250, ще срещнете някого, който да ви предаде достатъчно вирус”, обясни още математикът.

Според проф. Витанов първите, които ще изпитат удара от новата вълна, са личните лекари. „Интензивните отделения на болнциите няма да бъдат толкова натоварени, по-натоварени ще бъдат така наречените неинтензивни легла”, коментира той. 

Въпреки информацията за по-ниска смъртност при Омикрон, доц. Гломб очаква тежка вълна. „Ще имаме един вариант Делта с потенциал за тежко протичане при част от заразените и един още по-заразен вариант Омикрон, при който потенциалът да слиза надолу към белия дроб е малко по-нисък. Смятам, че ни чака една тежка зима и пролет”, предупреди вирусологът от НЦЗПБ. 

На този фон пред отворените ваксинационни пунктове се извиха опашки. В Хасково отчетоха ръст на желаещите за бустерна доза. „През нашия кабинет на ден минават около 100-120 човека, поне едно 50% са хората, които си поставят бустерната доза”, обясни Гергана Манолова.

Опашка имаше и пред болница „Пирогов” в София. Част от хората изчакваха близо час, но това не ги разубеди.

Cross.bg