Новини

Костадинов: „Възраждане” не води борба за парламента, а за националната кауза

Старт на специалната поредица по NOVA NEWS - „7 със 7”. В нея Лора Инджова ни среща със седем представители на седемте политически партии, част от 47-ото Народно събрание. Тази вечер в „7 със 7” говори лидерът на „Възраждане” Костадин Костадинов.

„Основното, с което смятам, че 2021 година беляза нашата история, е фактът, че ние водихме не борба за влизане в парламента, а борба за оцеляване на националната кауза, защото тя не беше представена в парламента. Идеята „Възраждане” да присъства вътре беше свързана най-вече с това да има една независима политическа организация, която не е контролирана от чужди сили, посолства или олигарси. Да има възможността да защитава българския национален интерес вътре. Ние водихме борба за България, която до този момент смятам, че успяхме да проведем сравнително успешно. Тя обаче още не е завършила”, посочи Костадинов.

Лидерът на „Възраждане” коментира и твърденията, според които партията е влязла в парламента, благодарение на пропаганда, свързана с COVID кризата.

„Разсмиват ме, защото тези хора не ни познават. Дори аз съм говорил с такива, които тепърва започват да се запознават с нас. Те не знаят, че във „Възраждане” има и други хора, освен мен. Доколкото над нас имаше тежък медиен похлупак, който сега, разбира се, се пречупи напълно”, допълни Костадинов.

По думите му само преди няколко месеца е било изключително трудно да се види лице, освен фигурата на председателя. Това създавало енигма около „Възраждане”.

„Ние сме единствената организация в българската политика, която разполага със свои структури във всяка една голяма българска емигрантска общност, както и в старите ни български земи, около нас, на Балканския полуостров. „Възраждане” работи бавно, неотклонно упорито в продължение на години”, заяви лидерът на партията.

Костадинов беше категоричен, че не са употребили здравната криза за политически цели.

„Не. Ние това нещо го отстояваме като позиция още от миналата година. Второ - ако някой друг смяташе, че това може да му позволи да влезе в парламента или да му повиши процентите - защо не го направи. Нима ние трябва да сме единствените, които да защитават нормалността и здравия разум”, попита той.

Лидерът на „Възраждане” посочи, че би бил „изключително” щастлив да види в парламента разбирателство по темата, че не трябва да има зелени сертификати, ограничения, а ваксинацията да е само доброволна.

Костадинов препотвърди позицията си, че ако мнозинството подкрепи зеления сертификат, той ще влезе със своите избиратели в парламента.

„Категоричен съм! И не само с нашите избиратели. Сигурен съм, че ако тези, които прокарват политиката на служебния кабинет, питат своите избиратели, смятам, че ще бъдат много изненадани от отговора, който ще получат”, предупреди той.

Допълни още, че от партията му са за максимално доброволно ваксиниране: „Никой не пречи да се провежда кампания. Аз няма да съм човекът, който ще спре правото на информирания избор. Няма да съм този, който ще каже: „Не се ваксинирайте”. Но не искам никой на мен да ми казва и да ме принуждава. Едва ли не да се налага данък да може някои хора да ходят на работа”, каза още Костадинов.

Той е на мнение, че не бива да се позволява на слухове и теории на конспирацията в едната и в другата посока да вземат връх над здравия разум.

Костадинов направи коментар и за това кои са естествените партньори на „Възраждане” в Народното събрание: „Това са хората, които мислят като нас - в полето на сблъсъка между здравия разум и партийната пропаганда. В определени моменти нещата, които казваме, могат да намерят подкрепа и от едната, и от другата страна. В парламента не би следвало да има партийни идеи, а добри и лоши”, уточни той.

Относно новото управление той каза: „Не виждам причина да го харесвам, защото не виждам никаква разлика между него и старото управление. Това правителство в момента представлява до голяма степен продължение, проекция на кабинета, което беше на власт от началото на май”, коментира лидерът на „Възраждане”.

За финал Костадинов сподели и какво му се иска да се случи през 2022 година: „На българите искам да пожелая да са живи и здрави. На България - най-накрая да бъде свободна и независима държава. На нас от „Възраждане” - сили, за да продължаваме да се борим в борбата. На себе си пожелавам най-важното качество в политиката - търпение”, заключи депутатът.

 Cross.bg