Новини

Миндов: „Омикрон“ е около 10 пъти по-заразен, но с много по-малко усложнения

С влизането на новия вариант „Омикрон“ у нас“, по-голямата тежест ще падне върху извънболничната помощ и личните лекари, смята д-р Георги Миндов, председател на сдружението на общопрактикуващите лекари.

„Омикрон“ е около 10 пъти по-заразен, но с много по-малко усложнения. Основният натиск и тежест ще понесе извънболничната помощ. Трябва да сме готови, да имаме подкрепа и от администрацията, защото в момента работим на автопилот, каза още Миндов. Той е категоричен, че случаите на COVID-19, които се отчитат в националната система са далеч под реалния брой новозаболели, тъй като са празници, хората се тестват сами вкъщи и някои от тях дори не се изолират.

COVID зоните не работят, хората могат да се тестват единствено в спешните портали към болниците и големите лаборатории, каза председателят на сдружението на общопрактикуващите лекари.

Относно ваксинацията, д-р Миндов каза, че причината да има опашки от желаещи в празничните дни е това, че личните лекари не работят.

Има голям интерес сред хората към ваксините, но за третата доза. Има, обаче, много желаещи, които чакат да им дойде момента да си поставят третата доза, каза д-р Миндов. Според него изискванията за изминаване на 6 месеца от поставянето на втора игла трябва да бъдат променени и този срок да се съкрати.

Cross.bg