Новини

Рекордни нива на изтеглените кредити у нас – потребителските са нараснали с 9,5%, а жилищните с 14%

Според данните на Българската народна банка (БНБ) към края на септември има рекордни нива на изтеглените кредити. Потребителските са нараснали с 9,5%, а жилищните с 14%. Според финансовия консултант Стойне Василев данните показват, че хората са малко по-спокойни от миналата година. Специално при жилищата са заради това, че цената им расте и много хора искат да си спасят средствата. Сега е изгодно да теглим кредити, защото лихвите са на много ниски нива. Въпросът е за какво да ги използваме, заяви той в студиото на „Тази сутрин“.

 

Вземането на бързи кредити също е нараснало с 12% към края на септември.

Бързият кредит е удобство, той се дава с много малък анализ на риска на клиента. Затова те са лесни за вземане, но са скъпи. Те трябва да се взимат в смисъла „дай ми 1000 лв. до заплата, заяви финансистът Левон Хампарцумян.

Данните на БНБ към края на септември показват, че има нов рекорд в депозитите – 64,5 млрд. лв., това е с близо 3,5 млрд. лв. повече за девет месеца.Намаляват обаче депозитите до 1000 лв. и до 10 000 лв., на този фон има значително увеличение на тези над 10 000 лв.

Според Хампарцумян това показва, че българската икономика не е спряла и не е в криза, а според Василев значителното увеличени на депозитите над 10 000 лв. показва, че има сектори, които се развиват много добре – тези, свързани с медицина, онлайн продажби.

Друг интересен акцент е, че през 2021 г. депозитните милионери намаляват от 1180 на 1043-ма.

Според данни на НСИ у нас към края на ноември има инфлация от 7,3% на годишна база.

Не ни се е случвало скоро да имаме толкова висока инфлация. Същевременно, след като икономиката се развива, инфлацията означава, че има повече предлагане на парични средства, отколкото стоки и услуги, които да ги балансират. Има предпоставки тази инфлация да бъде сезонна и да намалее, заяви Хампарцумян. Той добави, че не говорим за инфлационни процеси, които сме имали през 1997 г.

Най-богатите хора в света са инвестирали в нови технологии и те се възползваха от активите с най-висока доходност за тази година, специално акциите на „Тесла“ през последните две години нараснаха с близо 1000%, а богатството на Илън Мъск с близо 700%, заяви Василев.

Други сектори, които са били печеливши са онлайн търговията, имотите, криптовалутите.

В световната икономика има реструктуриране и преподреждане на веригите за производство и доставка в света, което не е криза. Донякъде промяната е формулирана от последствията от COVID пандемията, добави Хампарцумян.

Cross.bg